Naissa Cosmetics

Naissa Logo favicon

Sve što treba da znate o mlečnoj kiselini i koži

14.06.2022.
Mlecna kiselina iz kozjeg mleka

Ovih dana, ogroman broj sastojaka za negu kože može biti pomalo zbunjujući – posebno kada se koriste zastrašujuće reči poput „kiselina“ pojavljuju na ambalažama proizvoda. Ali kada je u pitanju mlečna kiselina, ne bojte se! Ovaj sastojak može dati novi život dosadnoj, suvoj, ostareloj, pa čak i nadraženoj koži. A šta više možete tražiti?

Šta je mlečna kiselina?

Mlečna kiselina je alfa-hidroksilna kiselina koja nežno ljušti gornji sloj kože. Pored uklanjanja mrtvih ćelija kože, što može sprečiti i bubuljice i mitisere, može povećati i proizvodnju kolagena. Takođe uvlači vlagu u kožu, što smanjuje pojavu bora. Rezultat? Glatka, hidratizovana i blistava koža.

Iako možda mislite da bi tako efikasan sastojak bio previše za osetljivu kožu, zapravo je prilično nežan. Pogodan je za većinu tipova kože kada se pravilno koristi. To uključuje kožu bogatu melaninom, pošto mlečna kiselina pomaže u normalizaciji proizvodnje pigmenta što dovodi do ujednačenijeg tona kože.

Iako deluje nemoguće da jedan sastojak učini toliko dobrog, mlečna kiselina je takođe bezbedna čak I tokom trudnoće – dobra stvar za buduće mame koje zaista žele da blistaju.

Kada i kako koristiti mlečnu kiselinu?

Za razliku od recimo kreme za sunčanje, mlečnu kiselinu treba koristiti isključivo noću. Nanesite serum nakon večernjeg čišćenja, ali pre hidratacije samo dva do tri puta nedeljno. Vremenom povećavajte učestalost nanošenja (tri do pet puta nedeljno) ukoliko primetite da nema iritacije kože. Jače proizvode, međutim, ne treba koristiti više od jedan ili dva puta nedeljno. Koliko često ćete ga koristiti zavisi od toga šta je Vašoj koži potrebno.

Inače, najveća stvar koju treba imati na umu kada dodate proizvod koji sadrži mlečnu kiselinu u Vaš režim su drugi preparati – ne zaboravite da ne preklapate korišćenje mlečne kiseline sa drugim preparatima za piling noćni piling kada koristite mlečnu kiselinu.

Kada uvodite mlečnu kiselinu u rutinu nege kože koja uključuje retinol, nanošenje više slojeva nije pametno jer može povećati rizik od crvenila, osipa ili pigmentacije. Ne koristite oba istog dana. Umesto toga, probajte retinol ponedeljkom, sredom i petkom a mlečnu kiselinu koristite utorkom, četvrtkom i subotom.

Potencijalne nuspojave mlečne kiseline

Uvođenje bilo kog novog proizvoda može dovesti do iritacije. Pored toga, osetljiva koža dobro podnosi mlečnu kiselinu sve dok ne preterate ili je ne primenjujete prečesto. Ako primetite crvenilo ili svrab, ne odustajte! Samo smanjite učestalost korišćenja, ili snagu nanošenja.

Kada je u pitanju koža bogata melaninom, prekomerna snaga ili primena takođe može dovesti do iritacije i post-inflamatorne hiperpigmentacije. Zato počnite lagano – i i dalje ćete videti rezultate.

Šta su pilinzi mlečnom kiselinom?

Dok sredstva za čišćenje, serumi, hidratanti ili maske koji sadrže mlečnu kiselinu mogu da dopune bilo koju rutinu nege kože kod kuće, možete posetiti i profesionalca za piling mlečnom kiselinom.

U ordinaciji se obično koriste veće koncentracije mlečne kiseline nego kod kuće za dramatičnije rezultate. Ovo je odličan tretman za sve koji traže nežno poboljšanje teksture kože, hidratacije, pa čak i tonova kože.

Na kraju dana, bez obzira na to da li mlečnu kiselinu nanesete na lice ili telo, velike su šanse da će Vam se svideti rezultati. Mlečna kiselina je jedan od retkih sastojaka koji dobro funkcioniše za većinu ljudi, ako se pravilno koristi. Razlog više da je sami isprobate.