Naissa Cosmetics

Naissa Logo favicon

Kako i kako ne koristiti SPF kreme

17.06.2022.
Kako i kako ne koristiti SPF kreme

Leto je već tu, pa SPF kreme postaju jedni od najvažnijih delova dnevne rutine nege kože. Dok krema za sunčanje treba da bude osnovni deo nege kože tokom cele godine za zaštitu od štetnih UV zraka sunca, prolećni i letnji meseci dolaze sa višim UV indeksom. To znači da su UV zraci najmoćniji tokom dana, a koža je izložena najvećem riziku oštećenja od sunca. Postoje neke osnovne stvari koje treba i ne treba raditi kada je u pitanju krema za sunčanje i zaštita od sunca koje svako treba da zna pre nego što nanese SPF proizvode.

Šta znači SPF? SPF znači Sun Protection Factor, tačnije faktor zaštite od sunčevih zraka.
Šta znači SPF? SPF znači Sun Protection Factor, tačnije faktor zaštite od sunčevih zraka.

Koristite minimum SP Faktor 30

Kao što znamo, SPF pomaže u odbrani kože od štetnih sunčevih zraka. Što je veći SPF, veća je zaštita. SPF 30 je minimalni broj koji treba da tražite u kremama za sunčanje ili toniranim hidratantnim kremama da biste zaštitili kožu—ovaj nivo SPF-a može blokirati približno 96,7% UVB zraka. Iako je u redu koristiti proizvode koji sadrže SPF, kao što su podloge sa SPF 15, važno je da ispod nanesete jači SPF kako biste osigurali zaštitu kože.

Koristite SPF kreme sa retinolom i/ili vitaminom C

Ako koristite tretmane kao što je retinol (vitamin A) noću ili vitamin C tokom dana, neophodno je dodati SPF u dnevnu rutinu. Retinol i vitamin C povećavaju osetljivost kože na sunce, poznatu kao fotosenzitivnost. Uključivanje SPF-a u jutarnju rutinu nege kože obezbeđujete efikasnost ostalih proizvoda i štitite kožu od oštećenja od sunca.

Koristite dovoljno SPF kreme na licu

Preporučujemo nanošenje najmanje jedne dezertne kašike kreme za sunčanje, a po potrebi i više. Trebalo bi da pokrijete i oči, uši i usne, jer celo lice zahteva zaštitu, pogotovo nežniji delovi lica. Ako brinete da će Vam SPF biti “težak” na licu, razmislite o korišćenju laganih opcija koja će pružiti neophodan nivo zaštite od štetnih UV zraka.

Ne koristite SPF kremu kojoj je istekao rok

Obavezno proverite rok trajanja kreme za sunčanje. Korišćenje SPF krema kojima je istekao rok znatno smanjuje zaštitu od sunca, ali može biti još opasniji – može Vas izložiti većem riziku od opekotina nego da uopšte ne koristite kremu za sunčanje. Takođe može da izazove akne ili druge iritacije kože. Da biste sprečili da se to dogodi, pratite kada otvarate svoje SPF proizvode i rok trajanja.

Koristite dovoljno SPF kreme na licu

Ne koristite SPF kremu samo jednom dnevno

SPF bi trebalo da bude obavezan deo jutarnje rutine nege kože, ali tu ne bi trebalo da se završi – idealno bi trebalo da ponovo nanosite SPF kremice svakih nekoliko sati da biste održali optimalnu zaštitu. Ovo nije uvek idealno za one koji nose šminku, ali postoje odlične SPF opcije za ponovnu primenu koje neće pokvariti šminku. U ovom slučaju, odlučite se za sprej ili puder sa SPF-om da biste postavili ili održali šminku dok i dalje imate neophodnu zaštitu.

To je to! Uživajte u suncu i ovog leta!